Er wordt de laatste tijd veel gesproken over internetbeveiliging. Je hebt misschien wel veel data- en informatiebeveiligingsjargon gehoord, gekoppeld aan een aantal vreemd klinkende afkortingen. Als u ook maar enige aandacht aan het onderwerp heeft besteed, moet u ook wel eens een van die termen hebben gehoord – VPN.

Wat is een VPN?

Wat is een VPN? Een VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Het is de meest veilige (nou ja, hoe veilig de verbinding echt is, hangt sterk af van uw keuze voor een VPN-serviceprovider) manier om uw computer of apparaat aan te sluiten op een andere computer of apparaat. Het VPN-netwerk wordt vaak vergeleken met een tunnel: een “tunnel” wordt via het internet tot stand gebracht naar uw VPN-serviceprovider, zodat uw online activiteiten niet gemakkelijk door anderen kunnen worden geobserveerd. Met andere woorden, een VPN is een privé-netwerk dat gebruik maakt van een openbaar netwerk, meestal het internet, om externe sites en gebruikers met elkaar te verbinden.

Waarom heb je een VPN verbinding nodig?

Maar waarom zou u een VPN-verbinding nodig hebben? Kortom: om uw privacy te beschermen, en om veel andere leuke en nuttige dingen te doen! Met een VPN kunt u uw gegevens beschermen tegen de nieuwsgierige blikken terwijl u online bent. Het stelt u in staat om een IP-adres in een ander land te krijgen. Uw online activiteiten zullen verschijnen alsof ze afkomstig zijn van de locatie waar uw VPN-server zich bevindt, niet van de plaats waar u zich werkelijk bevindt. Daarom maakt een VPN-verbinding het mogelijk om de censuur te omzeilen en u anoniem te houden op het internet.

Er zijn genoeg mensen die een VPN alleen maar gebruiken voor simpele zaken

Mensen gebruiken Virtual Private Networks ook voor minder dramatische doeleinden. Zo kan bijvoorbeeld een buitenlands IP-adres worden gebruikt om inhoud te ontsluiten die normaal gesproken niet beschikbaar is in uw land. Het gebruik van een VPN-netwerk zorgt ervoor dat al uw communicatie veilig wordt bewaard bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken. Blader vrij en onbeperkt en houd uw privécommunicatie privé – zelfs als u op reis bent of op openbare plaatsen!